Plastik, kŧóry przewodzi ciepło

28 listopada 2014, 10:59

Tworzywa sztuczne są tanie, lekkie, wytrzymałe i elastyczne. Mają jednak poważną wadę, która ogranicza ich zastosowanie – źle przewodzą ciepło. Z tego też powodu w przemyśle lotniczym, elektronicznym czy motoryzacyjnym w wielu miejscach, gdzie pożądane byłoby użycie plastiku, wykorzystuje się metale.



Microsoft patentuje ekran dotykowy

29 listopada 2010, 11:50

Microsoft złożył wniosek o przyznanie patentu na nowatorski wyświetlacz dotykowy. Wykorzystuje on polimer oraz światło ultrafioletowe do tworzenia tekstur i kształtów na powierzchni wyświetlacza.


Ekoinżynieria – bizony i konie uratują Arktykę przed globalnym ociepleniem?

31 stycznia 2020, 09:18

Przywrócenie Arktyce pierwotnego stepowego charakteru mogłoby powstrzymać rozmarzanie wiecznej zmarzliny i zmniejszyć ryzyko związane z globalnym ociepleniem. Aby tego dokonać należy masowo reintrodukować w Arktyce dużych roślinożerców, wynika z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie.


Ważenie przynajmniej raz w tygodniu pomaga w odchudzaniu

18 grudnia 2014, 12:01

Ważenie to powszechna praktyka wśród odchudzających się, dlatego naukowcy postanowili sprawdzić, jak częstość wchodzenia na wagę wpływa na osiągane rezultaty. Okazało się, że im częściej walczący ze zbędnymi kilogramami się ważyli, tym więcej chudli. Poza tym jeśli ochotnicy nie ważyli się od ponad tygodnia, zaczynali tyć.


Wyobraź sobie każdy kęs, a zjesz mniej

13 grudnia 2010, 10:32

Wyobrażanie sobie jedzenia ulubionego dania czy słodyczy może działać jak rzeczywiste zjedzenie ich, zmniejszając chęć na przekąskę. Psycholodzy obawiają się jednak, że metoda nie zadziała w przypadku osób o szczególnie silnych zachciankach.


Naukowców zaszokowało tempo zanikania śniegu na antarktycznej wyspie

23 lutego 2020, 10:25

Należący do NASA satelita Landsat 8 sfotografował antarktyczną Eagle Island. Zdjęcia, zrobione 4 i 13 lutego, zaszokowały naukowców. Okazało się, że w tym czasie zniknęło 20% pokrywy śnieżnej na wyspie i utworzyły się na niej jeziora


Centralna kontrola brunatnienia tłuszczu

19 stycznia 2015, 11:50

Naukowcy odkryli, w jaki sposób mózg reguluje otłuszczenie ciała. Opisali mechanizm molekularny bazujący na działaniu na neurony 2 hormonów: wytwarzanej przez adipocyty leptyny oraz produkowanej przez trzustkę insuliny.


© Ruben & Tinalicencja: Creative Commons

Nie tylko geny nas kształtują

27 grudnia 2010, 20:58

Cechy naszego wyglądu - nasz fenotyp - zależą jedynie od posiadanych przez nas genów, tak od zawsze twierdziły podręczniki genetyki. Dzięki pracy naukowców z Yale okazało się, że mechanizm w jaki kształtują się nasze cechy nie jest zależny jedynie od genów.


Codzienne spożycie awokado zwiększa odporność na dystrakcję u osób z nadwagą i otyłością

11 marca 2020, 15:03

Codzienne jedzenie awokado korzystnie wpływa na uwagę dorosłych z nadwagą bądź otyłością - ustalili naukowcy z Uniwersytetu Illinois z Urbana-Champaign. Wyniki ich 12-tygodniowych badań ukazały się w Journal of Psychophysiology.


Szukają rewolucyjnej insuliny

11 lutego 2015, 06:42

Życie z cukrzycą nie jest proste. Prawdziwym wyzwaniem jest zaaplikowanie sobie odpowiedniej ilości insuliny. Jeśli wstrzykniemy sobie jej zbyt mało, poziom cukru we krwi się zwiększy, jeśli zbyt dużo – może spaść do niebezpiecznie niskiego poziomu - mówi profesor Daniel Anderson z Massachusetts Institute of Technology. Insulina, która jest obecnie dostępna działa niezależnie od poziomu cukru - dodaje uczony.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy